От 1 октомври цените на природния газ ще паднат.“ Такава прогноза

...
От 1 октомври цените на природния газ ще паднат.“ Такава прогноза
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Страната ни има големи залежи на шистов газ

„ От 1 октомври цените на природния газ ще паднат. “ Такава прогноза направи пред Euronews Bulgaria енергийния експерт от Център за проучване на демокрацията Мартин Владимиров. По думите му в страната ни има огромни находища за рандеман на шистов газ. 

 

Дори и най-консервативните калкулации демонстрират, че България може да стане изцяло самостоятелна от вноса на природен газ, в случай че създаде своите неконвенционални залежи, само че и да се трансформира в голям експортьор на природен газ за целия район. Ние сме в едно време разделно, в което нашите политици би трябвало ясно да заявят на коя страна са в историята и да покажат, че могат да обезвреждат зловредното съветско въздействие и да създават големия капацитет за енергийна сигурност на България. Защото става въпрос за енергийна, бих споделил и климатична, сигурност.

Очаквам, че в случай че на 1 октомври потече финално газ през интерконектора с Гърция, цената му може да спадне доста, защото азерският газ сега се търгува при стойности на процедура 4-5 пъти по-ниски, в сравнение с цената на природния газ на пазара в Европа.

По принцип, екологичните митинги против шистовия газ в никакъв случай не са стъпвали на съответни обстоятелства и просвета. В този ред на мисли, имаме да си проведем едни дълбоки диалози, които са с обществеността, в които да разбираем тъкмо по какъв начин се случва добивът на шистов газ, с цел да се разсеят всички подозрения за заплахата от замърсяване на подпочвените води, унищожаването на реколтата и така нататък Това са все едни легенди, които са насаждани години наред, в това число посредством проксита на „ Газпром “, която финансира редица митинги – и в България, и в Румъния, и в Германия, и в Съединените щати. Никога тези митинги не са стъпвали на действителни обстоятелства и данни.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР